sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Muumien elämänohjeita

Törmäsin hauskaan juttuun, jossa luetellaan Muumi-tarinoista repäistyjä ajatuksia hyvästä elämästä, onnellisuudesta ja maailmasta. Kuten lähes kaikki suomalaiset (varsinkin minun ikätoverini, jotka ovat taatusti katsoneet lapsena sitä piirrossarjaa), olen minäkin aikamoinen Muumi-fani: kirjat ovat mielestäni todella persoonallisia, sympaattisia, täynnä mielenkiintoisia hahmoja ja myös elämänviisautta. Vai mitä sanotte esimerkiksi näistä (pahoittelen, nämä ovat nyt englanniksi, sillä en jaksa miettiä oikeaoppisia käännöksiä):

Sometimes someone needs silence and solitude, and it doesn’t mean there’s anything wrong.

The people who keep houses warm and bellies full should be celebrated as heroes.

Occasionally a good cry is just what you need to grow.

Almost anything can be fixed with a song.

Fitting in is not the most important thing.

Everyone needs to be told a good story now and then.

Winter is rather difficult.

Anyone who loves pancakes or Moomins is probably a-ok.

Sometimes a little mystery is more comforting than knowing all the answers.

Mostly, the world is absolutely wonderful. 

perjantai 24. toukokuuta 2013

Istuminen tappaa?

Näin kärjistävästi oli otsikoitu Hesarissa jokin aika sitten ilmestynyt juttu liiallisen istumisen haitoista. Jutussa väitetään esimerkiksi, että istuminen aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja sekä kakkostyypin diabetesta. No ei varmasti yksinään aiheuta, ja aihetta on tutkittukin varsin vähän ja vasta ihan viime aikoina, mutta lienee selvää, että jatkuva istuminen ei kuitenkaan ole kovin terveellistä. Istumatyötä tekevä (tai esimerkiksi opiskelija) viettää suurimman osan työpäivästään takapuoli tiukasti tuolissa kiinni, ja monilla sama meno jatkuu vapaa-ajallakin kotona television tai tietokoneen ääressä tai vaikkapa kahvilan tai ravintolan pöydässä kavereiden kanssa hengaillessa. Toki moni harrastaa vähintään pari kertaa viikossa kuntoliikuntaa, mutta sekään ei taida oikein riittää, jos muuten vain olla öllöttää paikoillaan. Arkeen kannattaisikin lisätä pientä aktiivisuutta ja paikasta toiseen liikkumista, sitä kuuluisaa hyötyliikuntaa, istumisen haittojen minimoimiseksi.

Lisää kuvateksti


Istun itsekin yleensä aivan liikaa, ja olen huomannut, että se ei tunnu hyvältä, vaikka harrastaisinkin joka päivä jotain liikuntaa sen lisäksi. Koko kroppa tuntuu paljon vetreämmältä ja toimivammalta niinä päivinä, kun olen ollut paljon liikkeellä kotona tai koulussa istumisen sijasta - vaikka käveleminen ja seisominen varsinkin siihen tottumattomalle tuntuu helposti jaloissa, esimerkiksi selkä- ja niskajumitukset ovat vähentyneet huomattavasti. Minussa on aina ollut vähän ikiliikkujan vikaa, olen tosi huono istumaan nätisti paikoillani; minun on paljon helpompi keskittyä ajattelemiseenkin esimerkiksi kävellessä tai edes jotain tehdessä. Niinpä esimerkiksi luennoilla istuminen tuntuu usein aika tuskastuttavalta. Vaikka toki harrastan "varsinaista" liikuntaa myös, pidän hyötyliikuntaa erittäin tärkeänä - ja siltä on onneksi vaikea välttyä, kun kävelee joka paikkaan (ja tämänhetkisessä työssänikään en pääse istumaan kuin tauoilla).

Miten sitten istumista voisi vähentää? Varsinkin istumatyötä tekeville ja meille opiskelijoille se on haasteellista mutta ei mahdotonta. On olemassa säädettäviä pöytiä, joiden ääressä voi tehdä töitä seisaaltaan. Television ääressä ei ole pakko istua, voi myös venytellä tai jumpata samalla - tai vaikka istua jumppapallon päällä, on sekin aina sohvaa parempi vaihtoehto. Ainakin osan työ- tai koulumatkasta voi kulkea kävellen auton tai julkisen liikenteen sijasta, ja hissimatkat on helppo korvata portaiden kapuamisella. Istumatyöläisen kannattaa jaloitella tai tehdä pientä jumppaa tauoilla. Ystäviä voi tavata kävelylenkin tai vaikka shoppailun (hyvää liikuntaa, vaikka muuten ei ehkä niin järkevää ajanvietettä!) merkeissä kahvilla istumisen sijaan. Oikeastaan näitä tapoja on aika helppo keksiä, jos edes pikkuisen kiinnittää asiaan huomiota! Istumista tulee toki väistämättä päivän mittaan aika paljon, mutta sitä kannattaa yrittää tauottaa seisomalla tai kävelemällä edes välillä. Ja toki ne varsinaiset liikuntaharrastuksetkin vähentävät istumista, jos illalla lähtee koneella istumisen sijasta vaikka lenkille tai jumppaan :)

Keksittekö lisää keinoja istua vähemmän?

sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Miksi lukeminen kannattaa aina

Olen ollut pienestä pitäen (tai siis siitä lähtien, kun opin lukemaan) kova lukemaan. Kirjamakuni on vaihdellut  hevoskirjoista fantasiaan ja antiikin draamoista nykykirjallisuuteen, vähän kaikenlaisiin opuksiin on tullut tutustuttua, ja siitä olen tietenkin pelkästään iloinen. Makuni on edelleen varsin avoin, mutta ne fantasia- ja hevoskirjat ovat kyllä jääneet pääosin historiaan. Parina viime vuotena olen lukenut aiempaa vähemmän romaaneja ja muuta kevempää, kun koulukirjat ovat vieneet niin paljon aikaa, mutta kunhan kevään viimeiset tentit ovat pian ohi, aion ehdottomasti ryhdistäytyä lukemisen suhteen. Minulla on nykyäänkin aina vähintään yksi kirja (siis koulukirjojen lisäksi) kesken, ja luen kyllä päivittäin jotain, mutta usein vain muutaman sivun kerrallaan, joten yhden kirjan lukemiseen saattaa mennä viikkokausia - vähän hävettää, kun vertaa peruskoulu- ja lukioaikoihin, jolloin luin helposti useamman kirjan viikossa. Tällä hetkellä luettavanani on vihdoin Anna Karenina, hirmuinen järkäle, jonka olen aikonut lukea jo ties kuinka pitkään, mutta en ole aiemmin uskaltanut - onneksi nyt uskalsin, sillä pidän tarinasta ja sen henkilöistä todella paljon.
Miksi sitten lukeminen on mielestäni niin hieno harrastus? Esimerkiksi siksi, että se:

 Large

- antaa mahdollisuuden uppoutua täysin toiseen maailmaan ja usein aikakauteenkin, ja tutustua ihmisiin, jollaisia ei tosielämässä ehkä koskaan tapaisi

- kehittää yleissivistystä ja kulttuurien tuntemusta

- kehittää tunne-elämää (esimerkiksi empatiaa ja samastumista) avartaa maailmankuvaa, ihan varmasti!

- auttaa rauhoittumaan ja unohtamaan hetkeksi oman elämän ongelmat ja arkisen sähellyksen

- tarjoaa kiinnostavia keskustelunaiheita

- lievittää tylsyyttä: itse kuljetan usein jotain lukemista mukana siltä varalta, että joutuu odottelemaan jossain, ja niissä tilanteissa luen paljon mieluummin kirjaa kuin vaikkapa näprään puhelinta

- antaa mahdollisuuden kokea melkein mitä tahansa tunteita "turvallisesti"

- tarjoaa mahdollisuuden kokea mieletöntä flow'ta ja huippukokemuksia taiteen äärellä (edellyttäen tietysti, että kirja on todella hyvä eikä vain keskinkertainen tai pikkuisen viihdyttävä)

 Large

Miksi sinä luet/et lue?

P.S. Myös kirjasuositukset ovat hyvin tervetulleita! :)