maanantai 20. huhtikuuta 2015

Arjessa vaikuttamisesta

Eilisten eduskuntavaalien tulos herätti aikamoista surua ja epätoivoa punaviherpainotteisessa tuttavapiirissäni, enkä itsekään täällä suoranaisesti hypi riemusta. Vaalimasennus kuitenkin herätti minut miettimään erilaisia vaikuttamisen tapoja - ja ennen kaikkea pienen mittakaavan vaikuttamista, jota oikeastaan lähes kaikki tekevät arjessaan, työssään ja vapaa-ajallaan. Puoluepolitiikka ei missään nimessä ole ainoa keino vaikuttaa, ja itse asiassa ajattelen, että aika moneen asiaan on helpompi vaikuttaa jotain muuta kautta. Valtakunnan politiikalla on totta kai väliä, ja siihen jokainen meistä voi pienimuotoisesti osallistua käyttämällä äänensä vaaleissa ja lisäksi mahdollisesti osallistumalla jonkin omaksi kokemansa puolueen toimintaan. Mielestäni on kuitenkin suorastaan harhaa ajatella, että vaalit olisivat "tavikselle" ainoa vaikuttamisen paikka, tai että epämieluisan vaalituloksen jälkeen peli olisi menetetty taas vuosiksi eteenpäin. En tiedä, oletko huomannut, mutta sinäkin teet jatkuvasti arjessasi päätöksiä, jotka vaikuttavat muuhunkin kuin omaan itseesi. Vaikka poliitikot ehkä tekevätkin isomman mittakaavan päätöksiä, vallitseva kulttuuri ja yhteiskunta eivät ole loppupeleissä heidän luomustaan vaan meidän jokaisen yhteistä aikaansaannosta.



Jokainen meistä tietysti vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa ja asemaansa maailmassa, mutta lisäksi vaikutamme arjessamme väistämättä myös läheisiimme - perheeseen, ystäviin, työtovereihin, asiakkaisiin,  periaatteessa kehen tahansa tapaamaamme ihmiseen (tai eläimeen). Sinun vallassasi on, millaista haluat vaikutuksesi muihin olevan. Haluaisitko ehkä auttaa toisia vaikeiden elämäntilanteiden kohdatessa? Tuoda iloa, hyvää oloa ja kepeyttä heidän arkeensa ja juhlaansa? Lohduttaa surun ja pettymysten keskellä? Tukea heidän itsetuntoaan? Yrittää vakuuttaa heidät siitä, miten paljon heissä on kauneutta ja vahvuutta? Herättää ajatuksia, inspiroida, tarjota uusia näkökulmia? Kaikkeen tähän meillä kaikilla on mahdollisuus. Minusta olisi ihanaa, jos käyttäisimme sen, jos osallistuisimme koko maailman parantamisen ohella tai jopa sijasta oman lähiympäristömme olojen kohentamiseen. Toisin kuin perinteiseen politiikkaan, arjen vaikuttamiseen ei tarvita mitään erityisiä taitoja, koulutusta tai itsensä markkinointia. Sen voi aloittaa ihan vaikka suhtautumisesta omiin perheenjäseniin - ja jos sisuksiin pääsee kertymään "ylimääräistä" auttamishalua, esimerkiksi vapaaehtoistyön mahdollisuuksia on olemassa pilvin pimein.



Toisten ihmisten lisäksi arjen vaikuttaminen voi totta kai kohdistua muuhunkin, kuten ympäristöön tai eläimiin. Kyllä te tiedätte, ekologiset elämäntavat ja niin poispäin. Valitettavasti itse en ole kovin kunnostautunut niissä, ja yritänkin kovasti parantaa tapojani esimerkiksi kierrätyksen suhteen. Kaikilla meillä on omat vahvuutemme ja mielenkiinnon kohteemme, ja ajattelenkin, että niiden pohjalta kannattaa miettiä omia tapojaan vaikuttaa. Kaikkien ei tarvitse toimia samoin (joskin esimerkiksi ystävällisyyttä ja auttamishalua toisia kohtaan toivoisin ihan kaikilta). Voit aloittaa vaikuttamisen niinkin yksinkertaisesti kuin kertomalla oman näkemyksesi sinulle tärkeästä asiasta jollekin, jonka haluaisit siitä tietävän. Aina asiaa ei tule ajatelleeksi, mutta sosiaalisessa mediassa toimiminenkin on jatkuvaa vaikuttamista. Tietysti esimerkiksi erittäin suosittujen bloggaajien on helpompi vaikuttaa laajaan yleisöön kuin vaikkapa meikäläisen, mutta kuitenkin pienemmänkin blogin teksti voi parhaimmillaan tehdä todella suuren vaikutuksen muutamaan tai vaikka vain yhteen lukijaan, tuoda heidän elämäänsä iloa, oivalluksia, vertaistukea, lohtua tai uusia ideoita. Sama pätee reaalimaailman keskusteluihin. Itse ajattelen, että edes yhden ihmisen ilostuttaminen, auttaminen tai inspiroiminen on todella iso pieni asia, oma panokseni vähän paremman maailman rakentamisessa. Ja sokerina pohjalla autan samalla myös itseäni, tuleehan myönteisestä vaikuttamisesta myös välittömästi hyvä olo :)

Jos vaalitulokset siis masentavat, älä vaivu epätoivoon vaan mieti mieluummin, mitä itse voisit tehdä mielestäsi paremman maailman eteen. Vaikka heti tänään. Eikä se tarkoita, että politiikka pitäisi unohtaa tai olla tyytyväinen mihin tahansa. Itse kuitenkin luotan siihen periaatteeseen, että on järkevintä keskittyä vaikuttamaan asioihin, joihin voi itse vaikuttaa.


Mukavaa viikkoa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti