perjantai 11. maaliskuuta 2016

Epätäydellisyyden lahjat

Eräs ystäväni suositteli minulle joskus Brené Brownin kirjoja, joista yhden päädyin viimein lukemaan. Kyseessä on teos nimeltä Epätäydellisyyden lahjat - unohda ulkoiset paineet ja ole oma itsesi (The Gifts of Imperfection, 2010, suomeksi julkaistu 2015). Jos kyseisen tutkija-kirjailijan tuotoksia ei olisi suositellut ihminen, jonka tiedän olevan monessa asiassa hyvin samanhenkinen kuin minä, en olisi varmastikaan valinnut lukulistalle tuolla tavoin nimettyä kirjaa (suoraan sanottuna haiskahtaa vahvasti erityisen lällyltä self helpiltä). Kirja oli kuitenkin positiivinen yllätys ja herätti paljon ajatuksia täydellä sydämellä elämisestä, häpeän käsittelystä ja lempeydestä itseä kohtaan.

Amerikkalainen Brené Brown on tutkija, kirjailija ja sosiaalityön professori, joka aloitti tutkijanuransa tutkimalla häpeää: sitä, miten häpeän ja pelon kokemukset vaikuttavat meihin, ja miten häpeänsietokyvyn harjoittaminen arkielämässä voi muuttaa elämäämme ja ihmissuhteitamme parempaan suuntaan. Sittemmin Brownin tutkimustyö on kohdistunut myös johonkin, mitä hän kutsuu täydellä sydämellä elämiseksi: Miten elämme aidosti ja oman arvomme tuntien? Miten vaalimme rohkeutta, myötätuntoa ja yhteyttä, joita tarvitsemme pärjätäksemme epätäydellisyytemme kanssa ja oivaltaaksemme olevamme rakkauden, ilon ja joukkoon kuulumisen arvoisia? Aika suuria ja moniulotteisia kysymyksiä siis. Brownin tutkimusmetodit ovat laadullisia (voisipa muuten ollakin aika haasteellista pureutua noihin kysymyksiin kvantitaviisilla menetelmillä), ennen kaikkea haastatteluja, ja hän kutsuukin kirjassa itseään tarinoiden kerääjäksi. 



”Tarinansa ottaminen omaksi ja itsensä rakastaminen niin tehdessään on rohkeinta, mitä ihminen voi tehdä.”

Brownin määritelmän mukaan täydellä sydämellä eläminen on tapa toimia elämässään oman arvonsa tuntien ja vaalia itsessään rohkeutta, myötätuntoa ja yhteyttä muihin ihmisiin. Tällainen elämäntapa ei ole kerran tehtävä valinta vaan koko elämän mittainen prosessi. Epätäydellisyyden lahjat -kirja keskittyy esittelemään Brownin tutkimustyöhön perustuvia ajatuksia siitä, millaiset elämäntavat, valinnat, asenteet ja teot kuvaavat täydellä sydämellä eläviä ihmisiä - ja mitä siis kuka tahansa meistä voisi omaksua omaan elämäänsä tehdäkseen siitä hitusen täydempää ja onnellisempaa (joskin Brown itse ei juuri käytä onnellisuuden käsitettä). Tärkeitä käsitteitä omanarvontunnon harjoittamisessa ovat rohkeus, myötätunto ja yhteys, joita Brown neuvoo harjoittamaan jokapäiväisessä elämässä. Pidin kirjassa kovasti siitä, että kirjailija määrittelee selkeästi ja ymmärrettävästi käyttämänsä käsitteet - mikä onkin tarpeen, sillä esimerkiksi rohkeudella voidaan tarkoittaa eri konteksteissa aika erilaisia asioita. Brown keskittyy tarkastelemaan tavallista rohkeutta, joka on ennen kaikkea oman haavoittuvaisuuden paljastamista, teeskentelemättömyyttä. Näiden kolmen hyveen harjoittamisen pitäisi auttaa vahvistamaan rakkauden, joukkoon kuulumisen ja tarpeeksi olemisen tunteita elämässä (myös nämä käsitteet Brown määrittelee perusteellisesti, iso plussa!). 

Mikä sitten estää monia meistä elämästä autenttisesti ja täydellä sydämellä? Brownin mukaan vastaus on ennen kaikkea häpeä, jonka hän määrittelee tunteeksi omasta viallisuudesta ja siitä, ettei meitä voi rakastaa. Häpeässä on kyse pelolsta: pelkäämme, etteivät ihmiset pidä meistä, jos paljastamme todellisen, haavoittuvaisen ja haavoittuneen itsemme heille. Häpeän kourissa kärvistelevän ihmisen on vaikea antautua täysillä ihmissuhteisiin tai uusiin kokemuksiin, ja hän saattaa antaa muille itsestään pidättyväisen, ehkä jopa ylimielisen vaikutelman.




Perusasiat esiteltyään ja määriteltyään kirjailija siirtyy esittelemään meille tienviittoja kohti täydellä sydämellä elämistä. Nämä kymmenen tienviittaa ovat aitouden vaaliminen, myötätunto itseä kohtaan, sinnikkyyden vaaliminen, ilo ja kiitolisuus, intuition ja luottavaisuuden kehittäminen, luovuus, leikin ja levon vaaliminen, tyyneyden ja hiljaisuuden harjoittaminen, mielekäs työ sekä naurun, laulun ja tanssin vaaliminen. Varsin tuttuja asioita siis monesta muustakin lähteestä, vaikka näkökulma onkin hieman erilainen kuin esimerkiksi pelkkää tietoista läsnäoloa käsittelevissä opuksissa. Varsinaisia käytännön harjoituksia kirjassa ei juuri ole tarjolla, mutta ainakin minua se inspiroi kovasti pohdiskeluun ja itsetutkiskeluun. Mitä Brownin tutkimustyöhön tulee, on kai pakko ihailla sitä, miten maailmoja syleileviin teemoihin hän on uskaltanut tarttua - sellaisia asioita kun on usein aika haasteellista tutkia tieteellisillä menetelmillä. Onneksi kirjan lopussa näytti olevan ainakin jonkinmoinen lähdeluettelo, joten halukkaat voivat perehtyä taustoihin ja käsitteisiin perusteellisemminkin :) Epätäydellisyyden lahjat on kuitenkin helppolukuinen ja leppoisa self help -kirja, jota voin suositella niillekin, joita liiallinen tieteellisyys ja käsitteiden vatvominen arveluttavat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti