perjantai 6. tammikuuta 2017

10 lempirutiiniani (sekä muutama ajatus tapojen luomisesta)

Leppoisaa loppiaista lukijoille! Tämän viikonlopun myötä taitavat viimeistään joululomailut loppua, ja edessä on paluu tuttuihin ja turvallisiin arjen rutiineihin - ja ehkä uudenvuodenlupausten myötä myös pientä rutiinien päivittämistä? Ainakin allekirjoittaneella sellainen tulee tarpeeseen, sillä lomalla unirytmi on päässyt jälleen kerran vinksahtamaan hyvin aamupainotteiseksi, ja liikuntarutiineissakin on parantamisen varaa (tai siis siinä, että liikunta ylipäätään olisi jälleen päivittäinen rutiini, sillä viime viikkoina se ei valitettavasti ole sitä ollut). Rutiinien ja säännöllisen elämän tärkeys niin fyysisen kuin psyykkisen hyvinvoinnin kannalta on varmasti monelle tuttu juttu. Silti hyvien rutiinien luominen tai ylläpito ei välttämättä ole aivan yksinkertaista (ainakaan itseni kaltaisille tahdonvoiman vätyksille, jotka kyllä tietävät mitä tahtovat, mutta joilla olisi itsekurissa rutkasti kehitettävää). 



Onneksi olen kuitenkin hoksannut, että uuden tavan omaksuminen on huomattavasti helpompaa, kun siitä tekee mahdollisimman miellyttävän ja houkuttelevan - eli sen sijaan, että päättäisi luopua jostakin, keskittyykin siihen, mitä uutta ja kivaa elämäänsä voi saada, ehkä vanhan tavan tilalle tai sitten ihan ekstrana. Myös olosuhteet kannattaa rakentaa uudelle rutiinille otollisiksi: taatusti tulee esimerkiksi syötyä enemmän kasviksia, kun niitä löytyy aina kaapista, ja tunnetusti aamulenkille on helpompi motivoitua, kun ulkoilukamppeet on kaivettu jo illalla valmiiksi esille. Ja paras motivaatio kodin siivoamiseen on tietysti ystävien kutsuminen kylään. Aina tällaisetkaan vippaskonstit eivät kuitenkaan riitä (kokeiltu on, mutta ainakaan rutinoitunutta aamulenkkeilijää ei meikäläisestä taida saada). Silloin voi kokeilla itsensä palkitsemista: vaikkapa siivoamiseen tai tiskaamiseen on helpompi tarttua, jos on luvannut itselleen esimerkiksi pienen herkkuhetken tai pari jaksoa lempisarjaa sen jälkeen. 

Kaikista näistä monille varmasti tutuista vinkeistä huolimatta olen usein joutunut toteamaan, että vaikka teoriatieto asiasta olisi hallussa, uusien rutiinien luominen on suoraan sanottuna hemmetin vaikeaa. Mitä säännölliseen ja kurinalaiseen elämään tulee, olen kaukana malliesimerkistä. Yksi ongelma on siinä, että usein unohdan arvostaa ja vaalia rutiineita niiden ansaitsemalla tavalla - onhan se nyt vaan niin paljon kutkuttavampaa pistää elämä edes vähän risaiseksi nukkumalla lomalla pitkälle aamupäivään, syömällä aamiaiseksi suklaakakkua tai juomalla kahvia, kun joku sitä tarjoaa. Minunkin elämässäni on kuitenkin monta rutiinia, joista oikeastaan pidän todella paljon, mutta joiden ylläpitämisestä joudun silti välillä muistuttamaan itseäni. Siispä, omat lempirutiinini ovat:



1. Rauhoittava meditaatiohetki illalla ennen nukkumaanmenoa 

2. Päiväkirjan kirjoittaminen terapeuttisena pääntyhjentämisharjoituksena

3. Jokapäiväinen kävelylenkki 

4. Rauhallinen aamiainen katsellen hyvää (mielellään hauskaa tai hyvän mielen aikaansaavaa) sarjaa tai innostavia Youtube-videoita

5. Säännölliset viikottaiset harrastukset - oli se sitten liikuntaa tai taidetta (ilmoittauduin muuten tänä keväänä teatterikurssille, kerrankin siis kokeilemaan jotain ihan uutta!).

6. Ruoanlaitto - vaikka aina ei jaksaisi, tuntuu silti todella terapeuttiselta tehdä kerrankin jotain niin konkreettista ja maanläheistä, jossa työn tuloksista pääsee heti nauttimaan! 

7. Aamujooga - yksi parhaista tavoista aloittaa päivä, mutta valitettavasti tämän rutiinin vakiinnuttaminen on vielä vähän vaiheessa... 

8. Vaatteiden valitseminen illalla seuraavaa päivää varten

9. To do -listojen kirjoittaminen jokaiselle päivälle ja viikolle (vielä kun aina todella noudattaisi niitä!)

10. Yksin kahvittelu kaupungilla - täydellinen parannuskeino siihen tiettyyn olotilaan, kun ei varsinaisesti kaipaa seuraa mutta on väsynyt elämään liian tiiviisti oman päänsä sisällä



Mitkä ovat teidän suosikkirutiinejanne? Entä löytyisikö teiltä vinkkejä uusien tapojen vakiinnuttamiseen? :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti